Kilpailun tehtävät

Tällä hetkellä kaikki luokat ovat odottamassa Folkea ja Hildaa Torniossa.KERTOMUS

Hej alla! Tervetuloa mukaan seikkailuun yhdessä Hildan ja Folken kanssa! Heidän kanssaan tutustumme yhdessä ruotsalaisuuteen ja ruotsin kieleen Suomessa Häng med- pelin avulla. Liikumme yhdessä Hildan ja Folken kanssa halki Suomen tehden erilaisia tehtäviä ja lopuksi eniten pisteitä kerännyt luokka saa erityisen palkinnon. Hilda ja Folke vievät parhaiten suoriutuneen luokan Superparkiin. Jokainen kilpailuun osallistunut luokka saa kuitenkin pienen palkinnon.

Keräätte pisteitä luokallenne suorittamalla erilaisia ruotsalaisuuteen ja ruotsin kieleen liittyviä tehtäviä.

VECKA 1

Hilda ja Folke ovat moderneja viikinkejä. Suomenruotsalainen Hilda on vierailulla Tukholmassa serkkunsa Folken luona. Folke haluaa levittää ruotsin kieltä Suomeen ja pyytää Hildalta apua.
No men Folke, Suomessahan puhutaan paljon ruotsia!
No eihän puhuta!!
Kom med Folke, lähdetään Suomeen!
Hilda ja Folke lähtevät seikkailulle Haaparannan kautta Suomeen. Haaparannassa he tapaavat kaksi koiraa, Svanten ja Loken. Svante ja Loke ovat kuulleet, että laskiaispullat ovat suurta herkkua.
Aa semlor! Ruotsalaiset laskiaispullat mantelimassalla ovat maailman parhaita!
Hördu Folke, ei mantelimassa kuulu pullaan!

Tehtävä 1:
Vad tycker du? Mitä mieltä sinä olet? Leivo laskiaispullia haluamallasi täytteellä ja lataa kuva pullista Showbieen.

Tehtävä 2:
Hilda ja Folke eivät päässeet yhteisymmärrykseen laskiaispullan täytteestä, mutta he jatkavat silti matkaa. Kokkolaan päästyään he tajuavat, että haluavat tutustua mukana kulkeviin viikinkiehdokkaisiin. Hilda ja Folke tapaavat Iinan, jolla on juuri sopiva idea heille. Katso Iinan videot ja täytä ystäväkirja. Tehtävän palautus 17.3. Klo 21 mennessä.
Linkki videoihin: https://hangmedisvangarna.wordpress.com/videot/Tehtävä 3:
Saavuttuaan Vaasaan Folkelle iskee koti-ikävä. Hilda lohduttaa häntä, sillä Vaasastahan pääsee Uumajaan (Umeå) muutamassa tunnissa!
Folke: – Ska vi åka dit idag?
Hilda: – Meidän täytyy katsoa aikataulua, vieläkö tänään lähtee laivoja.
Folke: – Nej, viimeinen laiva tältä päivältä lähti juuri. Meidän täytyy odottaa huomiseen.
Auta Hildaa ja Folkea löytämään sopiva matka. He haluavat yöpyä Uumajassa yhden yön. Etsi heille matka, matkan hinta ja muuta tärkeää tietoa matkaa varten (bra att veta).
Löydät aikataulut ja muut tiedot alla olevasta linkistä. Liitä vastaukseesi matkan päivämäärä, hinta ja esimerkiksi millaista ohjelmaa laivalla on tarjolla matkan ajaksi.
https://www.wasaline.com/
Tehtävä 4:
Hilda ja Folke palaavat Vaasaan Uumajan matkaltaan. He jättivät Svanten ja Loken matkansa ajaksi Vaasaan mummolaan hoitoon ja palaavat nyt hakemaan pieniä kavereitaan. Mummolassa kahvipöydän ääreessä istuessaan Folke alkaa ihmetellä Pirkko-mummon ja Väinö-vaarin nimiä.
Kuinka tämä Väinö-nimi lausutaan? Entä Pirkko? Mistäköhän nämä nimet tulee?, Folke ihmettelee.
Mistä sinun nimesi on peräisin? Vastaa seuraaviin kysymyksiin ruotsiksi nimeäsi koskien.
Vad är ditt namn?
Är ditt namn typiskt finskt?
Varifrån kommer ditt namn?
Vad skulle du heta på svenska?
Muodosta itsellesi viikinkinimi seuraavien ohjeiden mukaisesti:
Toinen nimi + äitisi/isäsi nimi+dottir/son.
T.ex. Hildan koko nimi on Hilda Astrid. Hänen äitinsä nimi on Ingrid. Hildan viikinkinimi on siis Astrid Ingridsdottir.
Folken koko nimi on Folke Harald. Hänen isänsä nimi on Torvald. Folken viikinkinimi on siis Harald Torvaldsson.
Etsi tietoja esimerkiksi kirjoittamalla Googleen oma nimi + nimen alkuperä tai nettisivulta nimikirja.fi Vastaa kysymyksiin ruotsiksi.


Tehtävä 5:

Matkalla Helsinkiin Hilda ja Folke pysähtyvät ostamaan Turussa matkaevästä itselleen ja Svantelle ja Lokelle. Kaupassa Folke yllättyy siitä, miten paljon Suomessa on Ruotsin kieltä.
Folke: Onpas täällä Suomessa paljon ruotsia, nämä ruokien tuoteselostukset ovat  ruotsiksi ja osa ihmisistä puhuu ruotsia. Miten se on mahdollista?
Hilda: Itse asiassa kaikkialla Suomessa voi törmätä Ruotsi  kieleen, koska ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli. Kuten Vaasassa myös Turussa törmää paljon Ruotsin kieleen, koska sekin on alue, jossa asuu paljon suomenruotsalaisia.
Folke: Vad? På riktigt?
Hilda: Javisst! Näytämme sinulle!
Auta Hildaa todistamaan Folkelle, että Ruotsin kieltä on Suomessa kaikkialla. Lähetä kuvia omasta elämästäsi, jossa näkyy myös Ruotsin kieltä. Selitä, mistä olet kuvan ottanut ja miksi.
Tehtävä 6:

Hilda: Haluaisin käydä Porvoossa, en ole käynyt siellä vielä!
Folke: Jag vill inte! Eihän Porvoossa edes puhuta ruotsia. Ei sieltä löydy etsimiämme viikinkiehdokkaita.
Hilda: Mutta Porvoollahan on ruotsinkielinen nimikin! Pitäisikö meidän kuitenkin käydä tutustumassa Porvooseen ja porvoolaisiin?
Svante ja Loke: Voff! Porvoossa on jättefin koirapuisto!
Hilda: Ja varmasti myös paljon muuta! Mutta mitä?
Nyt he siis tarvitsevat teidän apuanne.
Kerro Hildalle ja Folkelle missä heidän kannattaisi Porvoossa käydä. Miten he voisivat tutustua Porvoon ruotsinkieliseen puoleen? Olisiko se nähtävyys, myymälä, joku tietty paikka tai muuta vastaavaa? Kerro heille ruotsiksi lausein ja muista perustella vastauksesi. Voit kertoa myös omista kokemuksistasi, jos olet käynyt Porvoossa aiemmin. Tietoja Porvoosta löydät esimerkiksi täältä: www.borga.fi


Tehtävä 7:

Porvoossa ollessaan Hilda ja Folke kuulivat, että Jennifer Käld tulee Jyväskylään esiintymään ja päättivät mennä tietenkin katsomaan hänen esitystään. Folke seuraa Tiktokissa Jenniferiä ja on Jennifer Käldin suurin fani.  Esityksen jälkeen he pääsivät tapaamaan Jenniferiä. Folke oli aivan innoissaan ja halusi kysyä Jenniferiltä, mikä merkitys ruotsin kielellä on hänen arjessaan, milloin hän käyttää sitä ja mitä muita kieliä hän tarvitsee arjessaan.
Katso Jenniferin haastattelu ja vastaa seuraaviin kysymyksiin koskien itseäsi:
Vilka språk kan du? Har du lärt dig språk utanför skolan? Vilka språk skulle du vilja kunna?  Vad tänker du, varför borde man lära sig olika språk?

Jenniferin haastattelun löydät nettisivuiltamme osiosta videot.